• Traagschuim, of toch koudschuim?

  De keuze maken voor een nieuw matras is geen gemakkelijke opgave. U wilt graag een matras dat goed ligt, niet te duur is én lang meegaat. Als we naar het comfort en duurzaamheid als belangrijkste uitgangspunten kijken, dan kan de keuze al snel vallen op een traagschuimmatras. Of toch liever een koudschuimmatras? Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen zodat u zelf een geïnformeerde keuze kunt maken.

  Zowel traagschuim als koudschuim zijn beiden bijzondere materialen. Elk beschikken ze over hun eigen, unieke eigenschappen. Vaak wordt de vraag gesteld welke van de twee nu beter is. Om te zeggen dat de een beter is, zou afbreuk doen aan de ander, aangezien beide materialen zo uitermate geschikt zijn om matrassen van te maken. Het is sterk afhankelijk van het gebruik (en de gebruiker) welke matrassoort beter geschikt is.
  Traagschuim

  Traagschuim

  Zachtheid als reactie op lichaamswarmte

  Traagschuim is een bijzonder veerkrachtig materiaal dat in 1966 is ontwikkeld door NASA. In eerste instantie was het de bedoeling dat het traagschuim de astronauten zou beschermen tegen de neerwaartse druk tijdens het opstijgen. De opvallende kwaliteiten van traagschuim bleven niet lang onopgemerkt in de matrassenwereld. Traagschuim reageer op de lichaamstemperatuur van de gebruiker; het materiaal is van nature vrij hard, maar wordt al snel zacht door de invloed van lichaamswarmte- en gewicht. Afhankelijk van de stevigheid van het matras kan het soms zelfs vloeibaar aanvoelen waardoor je er heerlijk in kunt wegzakken. Sommige mensen vinden dit echter minder prettig. Een goede oplossing is dan om het matras te plaatsen in een ruimte waar de temperatuur altijd min of meer constant is. Omdat traagschuim zich zo snel voegt naar uw lichaamsspecifieke eigenschappen biedt het altijd een perfecte ondersteuning aan het lichaam.

  Drukverlagend

  Traagschuim is een standaard in de zorg. Veel ziekenhuizen en zorginstellingen beschikken over een groot aantal traagschuim matrassen. Door de drukverlagende eigenschappen helpt het doorligplekken te voorkomen. Ook zorgt het materiaal ervoor dat de doorbloeding niet stopt of belemmerd wordt. Het materiaal dus uitermate geschikt om langere tijd op te liggen, wat natuurlijk één van de belangrijkste basiswaarden is voor een goed matras.

  Invloed van matrasgebruik

  Bij de aanschaf van een traagschuim matras is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat matrassen over het algemeen voor een variëteit aan bedactiviteiten wordt gebruikt, niet enkel om te slapen. Kinderen spelen op matrassen, tieners leven er op en volwassen gebruiken matrassen regelmatig als provisorisch bureau. Traagschuim reageert sterk op plaatselijke invering. Als u met uw knieën op het bed gaat zitten dan komt er relatief veel gewicht en warmte op één bepaalde plek. Hier zult u dan ook dieper wegzakken dan u gewend bent van een regulier matras. Als u zich over het bed verplaats zal dit ook net even wat anders aanvoelen.

  HR koudschuimKoudschuim

  Open celstructuur

  Koudschuim is een matrastype met uitstekende kwaliteiten. Het beschikt over een open celstructuur en bevordert hiermee de doorstroom van lucht en vocht. Dit is om hygiënische redenen een groot voordeel, omdat huisstofmijt en schimmel niet de kans krijgt zich te nestelen in de vezels van een koudschuim matras. De open celstructuur van koudschuim kunt u zien als een honingraat. Er is altijd ruimte voor vocht om weg te kunnen, en lucht vliegt er gemakkelijk doorheen. Zelfs bij belasting van het materiaal zullen de cellen zich niet volledig sluiten. Dit is ook de reden dat kuilvorming niet tot nauwelijks voorkomt bij koudschuim. De combinatie van deze eigenschappen zorgen er voor dat een koudschuim matras een aangenaam goed comfort heeft, en beschikt over een lange levenduur.

  De naam en productie

  Het materiaal dankt haar naam aan de manier waarop het wordt gemaakt. Normaliter wordt er van voorverwarmde vormallen gebruikg gemaakt tijdens de fabricage, bij koudschuim niet. In het Engels wordt dit proces ‘cold cure moulding’ genoemd. De stof laat zich gemakkelijk snijden en is daarom goed geschikt om te gebruiken in bijvoorbeeld een boot of een camper. Hier zijn vaak uiteenlopende en sterk afwijkende maten voor benodigd. Tijdens de fabricage van het materiaal is er gebruik gemaakt van 100% gifvrije materialen, wat er voor zorgt dat een koudschuimmatras een erg duurzame en milieubewuste aankoop is.

  HR

  De stevigheid (en daaraan verbonden het comfort en duurzaamheid) van koudschuim wordt aangeduid met de letters ‘HR’, dit staat voor High Resillience. Hoe hoger dit HR getal, hoe hoger de kwaliteit en het comfort is. Waar een matras met een HR lager dan 40 misschien nog voor kinderen of een incidentele logee geschikt is, is het niet aan te raden voor langdurig gebruik door een volwassene. High Resillience betekent letterlijk ‘hoge veerkrachtigheid’, dit betekent een langere levensduur, minder snelle kuilvorming en meer comfort. Vaak is het dus verstandig om voor een zo hoog mogelijk HR getal te kiezen, maar vergeet ook niet dat uw persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol spelen in de aankoop van een matras. Kijk bijvoorbeeld naar hoe stevig (of juist onstevig) u uw matras prefereert. Vaak geldt wel de regel: bent u iets zwaarder dan gemiddeld dan wordt een zo hoog mogelijke HR waarde sterk aangeraden.

  Conclusie

  Zo, nu weet u het. Zowel traag- als koudschuim zijn beide uitstekende materialen om uw nachten op door te brengen. Er is moeilijk één van beiden een winnaar te noemen. Elk van de matrastypen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Tijdens de aankoop van een matras is het altijd van belang om uw eigen kenmerken als lengte, gewicht en postuur, maar ook uw persoonlijke slaapvoorkeur mee te nemen in uw keuze. Ga altijd eerst proefliggen op het matras zodat u precies weet hoe deze aanvoelt, en laat u in het geval van twijfel voorlichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *