Traagschuim matrassen

In 1966 ontwikkelde NASA een bijzonder materiaal dat zou voorkomen dat astronauten door de grote versnellingskracht tijdens een lancering tegen hun stoelen werden geduwd. Dit noemden ze traagschuim. Traagschuim reageert op de kracht en het gewicht waarmee het wordt ingeduwd. NASA heeft het materiaal uiteindelijk nooit echt gebruikt, maar de speciale toepassingen van traagschuim bleven niet onopgemerkt, zeker niet in de matrassenwereld.

Ontwikkeling van de traagschuim matrassenTraagschuim matras

Omdat NASA het uiteindelijk niet ging gebruiken werd het recept voor traagschuim openbaar gemaakt voor de wetenschap. Matrassenfabrikant Tempur pakte dit gelijk aan en zette een team van wetenschappers en technici op het verder ontwikkelen van traagschuim. Zo heeft Tempur haar eigen gepatenteerde versie van traagschuim gemaakt.  Tegenwoordig wordt traagschuim veel in ziekenhuizen en andere hoeken van de zorgsector gebruikt omdat het drukverlagend werkt en op die manier doorligplekken kan helpen voorkomen.

Werking van traagschuim

Traagschuim reageert op de temperatuur van de gebruiker. Het schuim is van nature vrij hard en stevig, maar kan onder invloed van lichaamswarmte en gewicht haast vloeibaar aanvoelen, waardoor je er heerlijk in kan wegzakken. Ieder lichaam is weer anders; de een weegt wat meer dan de ander, en de een heeft het weer wat sneller warm dan de ander. Traagschuim kan al deze verschillen op een optimale manier verwerken omdat het reageert op de specifieke lichaamseigenschappen van iedere gebruiker.

Toepassingen

Omdat het materiaal drukverlagend werkt is het een standaard in de zorgsector. Patiënten kunnen langer stilliggen zonder last te krijgen van doorligplekken of verstopte doorbloeding. Traagschuim is dus ideaal om langere tijd op te liggen, wat natuurlijk een ideale kwaliteit van een matras is. Mensen met rug- en gewrichtsklachten kunnen ook baat hebben bij traagschuim, omdat het zowel hard als zacht tegelijk is.  Maar uiteraard is het materiaal geschikt voor een ieder die goed wil zorgen voor zijn of haar spieren en gewrichten. Uitstekende lichaamsdelen als schouders, heupen ellebogen en knieën zakken net iets verder weg in het schuim en krijgen dus een ideale ondersteuning door dit bijzondere materiaal.

Voordelen en nadelen van traagschuimTraagschuim

De voordelen van traagschuim zijn er vele: het werkt drukverlagend, je kunt er prima langere tijd op liggen en voelt heerlijk zacht en comfortabel aan. Maar let wel: omdat het materiaal zo snel
reageert op (lichaams)temperatuur zal het ook reageren op de temperatuur in je slaapkamer. Zo kan het dus voorkomen dat het schuim in de koude wintermaanden soms wat stijl en koel aanvoelt, en kan het een tijdje duren voordat je lichaamswarmte het matras wat zachter en comfortabeler heeft gemaakt. Ook het omgekeerde is waar: als het in de zomer erg warm is kan traagschuim soms té zacht  aanvoelen, en soepeler zijn dan gewend waardoor je er sneller in wegzakt. Het ideale klimaat voor een traagschuimmatras is een slaapkamer waar de temperatuur min of meer constant is.

Het is je wellicht bekend dat een bed niet alleen wordt gebruikt om op te slapen. Het traagschuim reageert sterk op plaatselijke invering. Stel dat je met je knieën op het bed gaat zitten, dan komt er veel gewicht en warmte op een bepaalde plek, en zul je hier dan ook dieper wegzakken dan normaal. Als je je over het bed verplaatst zal dit net even wat anders aanvoelen dan op meer traditionele matrassen.Het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden bij een verscheidenheid aan bed-activiteiten.