Talalay Latex matrassen

Op zoek naar een echt goed matras, die door matrassenfabrikanten in de wandelgangen liefkozend  de ‘Rolls Royce onder de matrassen’ wordt genoemd? Een matras die voldoet aan alle aspecten waar een goed matras aan moet voldoen, en zelf nog een beetje meer? Zoek dan niet verder: Talalay is het antwoord.

Wat is Talalay Latex?talalay-latex

Het productieproces, en daarmee ook het product Talalay is vernoemd naar haar uitvinder; Joseph Talalay. Joseph is geboren in Rusland en behaalde hier een universitaire graad in de natuur-en wiskunde. Kort daarna kon hij ook nog eens een werktuigbouwkundige graad op zijn cv zetten. Toen in 1917 de befaamde Russische revolutie op gang kwam had meneer Talalay geen zin om te blijven hangen in het koude Rusland, en besloot hij zijn heil ergens anders te zoeken. Hij woonde een tijd in Duitsland, België en Engeland, maar nam uiteindelijk zijn familie mee naar de Verenigde Staten, waar hij in 1940 aankwam.

Tijdens de harde jaren van de tweede wereldoorlog werkte hij samen met zijn twee zonen, Leon en Anselm, om een nieuw productieproces voor latex schuimrubber te ontwikkelen. Jospeh Talalay ontdekte dat er een paar nadelen kleefden aan de ‘normale’ latex en besloot dat het tijd was voor een verbetering. Hij zette zijn kennis van de natuurkunde goed in en ontwikkelde een innovatief productieproces dat zelfs vandaag de dag nog vrij uniek is voor matrassen. Hij maakte de gesloten celkernen van de reguliere latex meer open, waardoor de nieuwe Talalay-variant tot wel 30% koeler werd. De familie Talalay heeft inmiddels meer dan 60 patenten op haar naam staan.

Eigenschappen van Talalay latex

Het is van groot belang dat een matras op de juiste manier al het vocht kan afvoeren dat ieder mens per nacht produceert. Als dit niet gebeurd kan er zich bijvoorbeeld schimmel in het matras vormen, en is het een aantrekkelijke plek voor huisstofmijt. Talalay Latex kent zijn gelijke niet als het gaat om ventilatie, maar scoort ook ontzettend goed op punten als duurzaamheid, ligcomfort en slaapbeleving, en laat daarmee andere matrassoorten als traagschuim en zelfs de reguliere latex (ver) achter zich. Talalay Latex wordt in de fabriek mechanisch opgeklopt tot er zich duizenden kleine luchtbelletjes vormen. Deze luchtbelletjes zorgen uiteindelijk voor de grote veerkracht en goede luchtcirculatie.

Bij een geringe belasting van de latex komt er een minimale aanpassing in het materiaal, bij een grote belasting een grote aanpassing. Op die manier wordt een minimale tegendruk op het lichaam ervaren. Latex geeft precies zoveel tegendruk als nodig is, en niet meer en daardoor worden alle lichaamsdelen perfect ondersteund. De bewegingen van de gebruiker zorgen voor een soort ‘pomp- en zuigeffect’. Dus als er iemand op het latex gaat liggen, en zich heen en weer beweegt krijgt het materiaal de ruimte om te ademen. Zo is er een constante luchtwisseling aanwezig.

Latex is een uitstekend materiaal om matrassen van te maken. Het is ontzettend duurzaam, voelt erg comfortabel aan en bezit alle kwaliteiten waar een goed matras aan zou moeten voldoen. Denk hierbij aan een goede vochtregulatie en ademend vermogen. Het kan soms zijn dat een latexmatras wat warm aanvoelt, maar dit is per persoon weer verschillend. Latexmatrassen zitten ten opzichte van koudschuim en polyether al snel in het wat duurdere prijssegment.

Strenge kwaliteitscontroles

Ieder Talalay Latex matras dat in West-Europa wordt geproduceerd krijgt te maken met strenge kwaliteitscontroles om de consument ervan te verzekeren dat ze een hoogwaardig product in huis halen. Het komt namelijk wel eens voor dat er import Talalay Latex matrassen uit het land van de rijzende zon (het verre oosten) op de Europese markt komen, maar deze matrassen zijn niet Talalay latexonderworpen aan de strenge controles die er in het westen worden gehanteerd, en zijn dan ook vaak van een mindere kwaliteit. Toch zonde, want volgens de consumentenbond ligt de grootste kopersloyaliteit bij de Talalay consumenten. Dat wil zeggen; iedereen die ooit zo’n matras heeft gekocht wil liever geen ander matras meer kopen. Maar de beste test van allemaal is natuurlijk om het zelf te ervaren.