Polyether matrassen

Polyether is een van de meer bekende en meest toegepaste soorten matrassen. Het wordt dikwijls gebruikt als vulling voor kussen, stoelen en bankstellen. Polyether is de eerste generatie synthetische en anti-allergene matrassen die in de jaren zestig zijn opmars maakte in Nederland. Waar er voor die tijd nog veel gebruik werd gemaakt van veren matrassen stond polyether bekend als veerkrachtig en duurzaam

Eigenschappen van polyether matrassenPolyether

Het materiaal heeft een gesloten celstructuur. Dit houdt in dat er weinig tot geen ruimte is tussen de verschillende cellen waar het materiaal van gemaakt is, het is als het ware ‘massief’. Er kleeft echter een nadeel aan deze celstructuur: vocht kan niet gemakkelijk afgevoerd worden, en het materiaal kan niet optimaal ademen. Hierdoor kan een polyethermatras al gauw warm aanvoelen. De gesloten celstructuur zorgt ook voor relatief snellere kuilvorming omdat de luchtbelletjes stuk worden gemaakt op het moment dat er regelmatig op wordt gedrukt.

Toepassingen

Polyether kan voor vanalles worden gebruikt, zo kun je er kussens van maken, de bank mee bekleden en stoelkussens van maken. Ook is het materiaal prima geschikt om op te slapen en worden er veel matrassen voor gemaakt. Over het algemeen zijn dit matrassen uit het lagere prijssegment. Uitstekend geschikt als kinder- of logeermatras.

Voordelen en nadelen van polyether matrassen

Het lichaam heeft op bepaalde plekken ondersteuning nodig van een matras. Dit wordt het corrigerend vermogen van een matras genoemd, of het vermogen zich aan te passen aan het lichaam. Polyether heeft een beperkt corrigerend vermogen. Door de gesloten celstructuur heeft het materiaal moeite met het afvoeren van vocht, en kan het niet zo goed ademen waardoor het snel warm kan aanvoelen. Aan de keerzijde is polyether erg goedkoop en relatief comfortabel

Soortelijk Gewicht bij polyetherPolyther matras

Het comfort van een matras wordt mede bepaald door het soortelijk gewicht (SG). Tijdens de zoektocht naar een nieuw matras zul je dit begrip vast een aantal keren tegenkomen. Achter SG staat een getal die aangeeft hoeveel schuim er per vierkante meter is gebruikt. Hoe hoger het getal, hoe beter het comfort en de duurzaamheid. We bieden in de regel enkel matrassen met een SG vanaf 40 aan, omdat we een minimale kwaliteitsgrens willen bewaken. Matrassen met een lager soortelijk gewicht zijn niet van voldoende kwaliteit om te verkopen, want ze zullen bij dagelijks gebruik sneller hun veerkracht verliezen en er zal sneller kuilvorming optreden.

Koudschuim beter dan polyether?

Koudschuim matrassen zijn eigenlijk de variant op polyether. Dit schuim heeft een meer geopende celstructuur waardoor het vocht veel beter afgevoerd kan worden en het materiaal minder snel warm aanvoelt. Over het algemeen is koudschuim dus zeker beter te noemen dan polyether, maar het is afhankelijk van de toepassing van het materiaal, het budget en persoonlijke wensen welke het meest geschikt is.