• Matrassentest

  Als u overweegt een nieuw matras aan te schaffen dan loont het om goed vooronderzoek uit te voeren. Een duur matras hoeft niet altijd een goed matras te zijn en vice versa. Naast een tal van persoonlijke eigenschappen die een rol spelen in de keuze van een matras kan het ook van belang zijn om te weten wat deskundigen op het gebied van matrassen er over te zeggen hebben. De consumentenbond voert ieder jaar weer een onderzoek uit naar het ‘beste’ matras.

  De consumentenbond voert ieder jaar een test uit om te bepalen welk matras bestempeld kan worden als ‘de beste koop’. Hier wordt in de matrassenwereld vaak nog maandenlang over door gediscussieerd. Dit komt omdat het in de praktijk erg lastig om ‘het beste matras’ aan te wijzen. Wat de een lekker vindt liggen, kan de anders juist totaal oncomfortabel vinden. Toch valt er wel in het algemeen iets te zeggen over een goede prijs/kwaliteitsverhouding. De bond heeft 54 matrassen onderzocht, waarvan de meerderheid van IKEA is. Dit komt omdat hier de meeste matrassen worden aangeschaft.matrastest consumentenbond

  ‘Beste koop’

  De ‘beste koop’ van de consumentenbond was afgelopen jaar het IKEA Morgedal matras, met een prijs van 149 euro. Nu moet u er op letten dat de beste koop niet per definitie inhoudt dat dit het beste matras is. Verre van zelfs. Dit matras kwam als de winnaar uit de bus omdat er voor deze categorie puur werd gekeken naar de combinatie van aanschafprijs, comfortabele slaapervaring en levensduur van het matras. Het is dus eigenlijk de beste koop in dit prijssegment. Er wordt echter ook veel inhoudelijke commentaar gegeven over de juistheid van de opzet van de test van de consumentenbond. Zo wordt de bond verweten een ‘tekort aan kennis’ te hebben, en gebruik te maken van onjuiste testmethoden.  Een matras is geen laptop, of een wasmachine. Het is een gebruiksproduct die voor iedere gebruiker weer anders kan zijn. Het kan misleidend werken als klanten een stempel als ‘nummer 1’ of ‘beste koop’ blindelings zouden volgen. Veel belangrijker is het om zelf als klant naar de winkel te stappen om er hier persoonlijk achter te komen welk slaapcomfort het best van toepassing op u is.

  Andere factoren spelen een rol

  Philip Ghekiere van Bekaert Textiles geeft aan dat in de meeste test omtrent matrassen, en zo ook die van de consumentbond de matrastijken buiten beschouwing worden gelaten. Dit draagt niet bij aan de algemene betrouwbaarheid van dit soort testen. Zo kan het gevoelsmatig een groot verschil maken of het matras over een CoolMax, Lyocell dubbeldoek of juist een simpele katoenen hoes beschikt. Zo wordt ook het gebruikte schuimsoort dikwijls buiten beschouwing gelaten. Er wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar wat het verschil tussen de reguliere, en de meer luxere Talalaylatex met een matras doet. Dit terwijl dit verschil zeker te merken is in factoren als hygiëne, slaapcomfort en levensduur van het matras. Zo ook het verschil tussen het minderwaardige polyether en HR koudschuim.

  Er zijn ook factoren die niet direct verbonden zijn aan het product zelf, maar wel meewegen in de gehele aanschaf van een matras. Denk hierbij aan garantie, de service van de leverancier en de mogelijk om een matras eerst uit te testen alvorens deze te kopen. Want de beste test van allemaal blijft nog altijd zelf het matras uitproberen. Als u er over zit na te denken om een matras aan te schaffen let dan weinig op de resultaten van allerlei tests en zorg ervoor dat u de mogelijkheid geniet om zelf een paar weken het matras uit te testen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *