Matras kopen, waar op letten?

Hulp bij het kopen van een nieuw matras

Als u dit artikel leest bent u ongetwijfeld op zoek naar een nieuw matras. Gelijk zult u merken dat u tegen allerlei praktische problemen en vraagstukken aanloopt. Zoals bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen al die soorten matrassen?  Wat voor soort slaper ben ik eigenlijk? Op deze pagina proberen we u te loodsen door alle do’s en don’ts van het matras kopen. 

matras kopen waarop letten

Ook toe aan een nieuw matras?

Tijd om een nieuw matras te kopen

Als u toe bent aan een nieuw matras kan dit verschillende redenen hebben. Misschien vindt u uw oude matras simpelweg niet lekker meer liggen. Dit kan komen door slijtage; in de regel geldt dat een matras eens in de acht jaar vervangen moet worden. Dit geldt echter alleen voor de matrassen uit het hogere segment. Heeft u bijvoorbeeld vroeger een keer een polyether matras aangeschaft voor weinig geld, dan is de maximale levensduur zo’n 5 jaar.

Het kan ook zijn dat uw lichamelijke omstandigheid is veranderd en u meer behoefte heeft aan ondersteuning, die uw huidige matras niet biedt.

We brengen per nacht toch al gauw zo’n 8 uur door op een matras. In die uren is ons lichaam, schijn bedriegt, heel druk bezig. Uw spieren hebben tijd om zich te herstellen, uw hersenen slaan de emoties en herinneringen van de dag op, en in de rest van uw lichaam vinden allerlei processen plaats die er voor zorgen dat u de volgende dag weer voldoende energie hebt om uw dagelijkse taken uit te voeren. Om die reden beschouwen wij slapen ook wel eens, net als bijvoorbeeld gezonde voeding, als een basisbehoefte in het leven. Als u regelmatig slecht slaapt zult u dit direct kunnen merken aan uw gezondheid.

Wat lekker ligt bepaalt u zelf

Matrassen zijn verkrijgbaar in vele verschillende maten en materialen. Het kan om die reden erg lastig zijn om te bepalen welk type matras voor u nou het meest geschikt is. Er zijn ontzettend veel (pseudo)wetenschappelijke theorieën over wat een goed matras precies is. Als u het ons vraagt blijft het belangrijkste criteria toch uw persoonlijke voorkeur. Als een matras simpelweg niet lekker ligt, zult u niet lekker slapen. Het is daarom van groot belang dat u altijd uw matras uittest. Dit kan bijvoorbeeld in de showroom, maar daar kunt u maar een paar minuten liggen. Een matras ervaart u pas echt als u er een paar nachten op heeft geslapen. Informeer daarom of u een aantal dagen zou kunnen proefliggen op een matras.

Lichamelijke kenmerken die een rol spelen

Naast uw persoonlijke voorkeur zijn er nog wat andere aspecten die meespelen in de keuze voor een goed matras. Kijk bijvoorbeeld goed naar uw lichamelijke kenmerken. Bent u wat zwaarder dan gemiddeld (>100 kilo) dan doet u er verstandig aan om een matras te kiezen met een stevige hardheid. Vaak worden matrassen in drie varianten aangeboden: Soft, Medium en Firm. Medium is de meest gangbare maat. Het is van groot belang dat het matras uw lichaam op de juiste manier ondersteunt. Als uw matras te zacht is, bestaat het risico dat uw uitstekende lichaamsdelen als bijvoorbeeld de heupen of schouders te diep wegzakken in het matras. Is het matras te hard, dan ligt u ‘op’ het matras en genieten uw botten en spieren geen ondersteuning, en kunt u net zo goed op de vloer slapen. Daarom is het perfecte matras niet te hard, maar ook niet te zacht.

Het zou kunnen dat u vaak last heeft van een bepaalde spiergroep of behoefte heeft aan ondersteuning op bepaalde plekken. Dit kunt u merken als u ‘s nachts vaak moet draaien omdat bijvoorbeeld uw heupen of uw rug pijnlijk aanvoelen. Dit kan opgelost worden door te kijken naar matrassen met zogeheten ‘comfortzones’. Dit zijn speciaal aangebrachte gebieden in het matras die extra ondersteuning bieden op juist die plekken waar het nodig is. Tegenwoordig beschikken de meeste matrassen over comfortzones, maar er kan onderscheid zijn in de hoeveelheid en soort comfortzones.

Soorten matrassen

Als u eenmaal heeft uitgevogeld aan wat voor soort matras u behoefte heeft, bijvoorbeeld een stevige of juist een wat zachtere variant, al dan niet met comfortzones, is het tijd om te kijken naar het materiaal van het matras. Matrassen zijn verkrijgbaar in vele verschillende materialen, die niet altijd iets zeggen over het comfort, maar vaak ook een rol spelen bij de hygiëne en duurzaamheid. We zullen hier kort ingaan op de meest gangbare typen matrassen. Bron van onderstaande informatie is deze pagina over het kopen van een nieuw matras.

koudschuim matras

Voorbeeld van een koudschuim matras

Koudschuim
Koudschuim is een veelvoorkomend materiaal om matrassen van te maken. Dit komt omdat het schuim over een open celstructuur beschikt. Dit betekent dat er vrije, ‘open’ ruimte tussen de cellen van het materiaal aanwezig is. Dit kunt u vergelijken met het binnenwerk van een honingraat. Als er druk komt op deze cellen zullen ze niet indeuken, maar juist netjes om elkaar heen vouwen. Dit komt de levensduur erg ten goede. Ook zorgt deze open celstructuur voor een goede vochtregulatie; het vocht heeft immers ruimte genoeg om te kunnen ontsnappen. Dit in combinatie met een goed ademend vermogen draagt bij aan een goede hygiëne in uw bed.

Koudschuim staat tevens bekend om haar veerkrachtige vermogen (ook te danken aan de open celstructuur). Dit houdt in dat het gewicht van een slaper zo goed mogelijk wordt verdeeld over het gehele matras. Bij de aanschaf van een koudschuim matras kunt u letten op de HR (High Resilience) waarde. Is het HR getal hoger dan 40 dan kunt u er vanuit gaan dat het matras van een goede kwaliteit is. Voor het topsegment van koudschuim kunt u eens kijken naar de Pantera® koudschuim matrassen.

TraagschuimTraagschuim
Traagschuim is een bijzonder materiaal. Het is in eerste instantie ontwikkeld door NASA om de druk die astronauten ervaren tijdens het opstijgen te verminderen. Het is dus een materiaal met ongekende drukverlagende kwaliteiten. Om deze reden wordt dit type matras dan ook vaak gebruikt in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Het voorkomt namelijk doorligplekken, omdat een gebruiker van een traagschuimmatras lang in dezelfde houding kan blijven zonder er lichamelijk ongemak van te ondervinden. Traagschuim reageert uitzonderlijk goed op de druk van een slaper, en weet zich gemakkelijk aan te passen aan verschillende lichaamstypen. De levensduur van een traagschuimmatras ligt al gauw op zo’n 15 jaar.

(Talalay)latex
Latex is een materiaal dat bij uitstek geschikt is voor de fabricage van matrassen. Latex, en met name Talalaylatex scoort ontzettend hoog op zaken als comfort, levensduur, hygiëne en veerkracht. Er wordt wel eens beweerd dat Talalay latex de Rolls Royce onder de matrassen is. Toegegeven: het kost wat, maar dan heb je ook wat. Omdat latexmatrassen vaak wat langer meegaan (>10 jaar) is het economisch gezien geen verkeerde keuze. Er wordt bij sommige matrassen ook wel eens gebruik gemaakt van een kern van schuim (traag of koud) afgewerkt met een toplaag van latex.

Binnenvering
Binnenveringsmatrassen zijn eigenlijk de eerste generatie matrassen. Waar er vroeger echt nog werd geslapen op zakken gevuld met hooi, werd er na een tijd de eerste generatie nieuwe matrassen geïntroduceerd; de binnenvering. Toch heeft deze klassieker zich goed staande gehouden tussen alle andere soorten matrassen. Zo kun je vaak kiezen over hoeveel veren een matras moet beschikken.

In de regel geldt: meer veren is meer comfort. Ook kunnen er aparte comfortzones worden aangebracht door bepaalde veren meer of minder te laten meeveren. De open structuur van het binnenwerk zorgt tevens voor een goede vochtregulatie en ademend vermogen. Bij binnenveringsmatrassen kun je ook kiezen voor het type ‘pocketvering’. Dan zijn alle veren apart verpakt in een jasje van textiel. Dit zorgt ervoor dat alle veren onafhankelijk van elkaar opereren, en minder snel gaan piepen.pocketvering-matrassen-detail

Wat is de beste plek om een matras aan te schaffen?

Als het goed is bent u inmiddels volledig bijgespijkerd over de verschillende soorten matrassen. Dan rest nu nog de vraag: waar kan ik het beste mijn matras kopen? Er zijn online veel aanbieders van matrassen te vinden die met een soort ‘one size fits all’ succesformule werken. Dit zijn matrassen die vaak in één uitvoering maar wel verschillende maten verkrijgbaar zijn. De aankoop van het matras gebeurd volledig online, waardoor u behoorlijk wat kosten van de tussenpersoon kan wegsnijden.

U krijgt niet te maken met een showroom, een verkoper of andere kosten. Als u puur naar uw portemonnee kijkt is dit een verstandige zet. Toch is het niet altijd een verstandige keuze, want eigenlijk heeft u geen flauw idee wat u in huis haalt. Als u online een matras koopt heeft u het materiaal nooit kunnen voelen, en er van tevoren niet op kunnen liggen. Het is een beetje hetzelfde als online schoenen kopen; u bent er nooit van verzekerd dat ze wel écht lekker zitten.

U kunt uiteraard ook kiezen voor de meer reguliere manier van matrassen kopen, bij bijvoorbeeld een beddenwinkel of woonwinkels als de IKEA. Het voordeel van gespecialiseerde beddenwinkels is dat u zich kan laten voorlichten door een slaapexpert; iemand die veel weet van de verschillende materialen en wensen die er spelen op het gebied van slapen. Ook heeft u de mogelijkheid om een matras uitgebreid te testen. Vaak werken beddenwinkels wel met het zogenoemde ‘proefslapen’ principe. Dit houdt in dat u het matras op proef mee naar huis kan nemen om er letterlijk een paar nachtjes over te slapen. Op deze manier komt u er het best achter of het door u uitgekozen matras ook daadwerkelijk het beste matras voor u is.ikea matrassen

Kiest u ervoor om een matras te kopen bij een winkel als bijvoorbeeld IKEA dan kunt u het matras uiteraard ook uittesten in de winkel. Nadeel is wel dat het aanbod over het algemeen wat beperkt is, en de verkopers iets minder verstand hebben van welk type matras het meest geschikt voor u is. Ook als u aanvullende opties wilt aanschaffen, zoals een elektrisch verstelbare bedbodem zult u bij de IKEA weinig mogelijkheden hebben. Omdat de aanschaf van een nieuw matras toch vrij belangrijk is (een nieuw matras gaat immers gauw 10 jaar mee) doet u er verstandig aan niet al te veel te beknibbelen op de kosten. Laat u goed informeren, en neem rustig de tijd om te kijken welk type matras echt goed bij u past. En als u eenmaal uw droommatras heeft gevonden zult u zien dat u weer als een roos in slaap valt, en met energie de nieuwe dag tegemoet treedt.

Hier een beknopt overzicht van alle soorten matrassen:

Schuim matrassen:

Vering matrassen

Latex matrassen:

Bepaal eerst uw wensen

Het is belangrijk om eerst voor ogen te krijgen wat uw wensen zijn. Bepaal voordat u gaat kijken naar de gebruikte materialen en andere zaken waar u behoefte aan heeft. Ligt u het liefst op een wat harder matras, of juist zachter? Heeft u ondersteuning nodig voor bepaalde lichaamsdelen? Wordt u bijvoorbeeld ’s nachts vaak wakker met pijn? Als u deze wensen goed in kaart heeft kunt u verder gaan kijken naar welke materialen het meest geschikt zijn.