Latex matrassen

Latex is een materiaal dat zij bij uitstek leent voor de productie van matrassen. Het is erg veerkrachtig, duurzaam, soepel genoeg om te gebruiken op verstelbare bedbodems, en ligt ook nog eens verrukkelijk.

Latex matrassen van de rubberboomrubbermelk

De grondstof voor latex word gewonnen uit de ‘Hevea Brasiliensis’, oftewel de rubberboom. Deze boom groeit op grote plantages in het binnenland van Zuid-Amerika en Azië. De eigenlijke grondstof rubbermelk stroomt door kleine melkbuisjes die zich in de schors van de gladde stam bevinden. De lokale bevolking heeft de juiste techniek van het onttrekken van de melk aan de boom van generatie op generatie doorgegeven. De truc is de rubbermelk uit de boom te halen zonder de boom te beschadigen, zodat deze opnieuw rubbermelk kan produceren. Latexmatrassen worden gemaakt met een mengsel van natuurlijke en synthetisch verworven latex.

Eigenschappen van het latex matras

De latex wordt in de fabriek mechanisch opgeklopt tot er zich duizenden kleine luchtbelletjes vormen. Deze luchtbelletjes zorgen uiteindelijk voor de grote veerkracht en goede luchtcirculatie. Bij een geringe belasting van de latex komt er een minimale aanpassing in het materiaal, bij een grote belasting een grote aanpassing. Op die manier wordt een minimale tegendruk op het lichaamLatex gegoten ervaren. Latex geeft precies zoveel tegendruk als nodig is, en niet meer en daardoor worden alle lichaamsdelen perfect ondersteund. De bewegingen van de gebruiker zorgen voor een soort ‘pomp- en zuigeffect’. Dus als er iemand op het latex gaat liggen, en zich heen en weer beweegt krijgt het materiaal de ruimte om te ademen. Zo is er een constante luchtwisseling.

Talalay Latex

Net zoals de reguliere koudschuim matrassen een upgrade kent in de vorm van Pantera koudschuim is er voor latex de Talalay latex. Deze veredelde latexsoort kent zijn gelijke niet. Dit komt door een uniek productieproces bestaande uit onder andere vacumeren, bevriezen, verhitten en een CO2 behandeling gevormd tot een product van zeer hoge kwaliteit. Na het productieproces wordt de matras nog eens op 15 verschillende aspecten gecontroleerd voordat het de fabriek mag verlaten. Zo zijn klanten verzekerd van een hoogwaardig product. Door dit proces is een Talalay Latex matras tot 30% koeler dan een traditionele latex matras. Talalay latex wordt in de matrassenwereld met recht en enige liefkozing de ‘Rolls Royce onder de matrassen’ genoemd.

Voordelen en nadelen van latex

Latex is een uitstekend materiaal om matrassen van te maken. Het is ontzettend duurzaam, voelt erg comfortabel aan en bezit alle kwaliteiten waar een goed matras aan zou moeten voldoen. Denk hierbij aan een goede vochtregulatie en ademend vermogen. Het kan soms zijn dat een latexmatras wat warm aanvoelt, maar dit is per persoon weer verschillend. Latexmatrassen zitten ten opzichte van koudschuim en polyether al snel in het wat duurdere prijssegment.