Koudschuim matrassen

De term koudschuim komt eigenlijk van het Engelse ‘cold cure moulding’ wat verwijst naar het productieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van onverwarmde vormmallen. Omdat koudschuim over een opvallend goede veerkrachtigheid beschikt is de juiste term voor het materiaal eigenlijk: high resillience foam.Koudschuim matras

Eigenschappen van koudschuim matrassen

Door de onregelmatige celstructuur zijn er open ruimtes in en tussen de cellen. Hierdoor is er voldoende ruimte voor vocht om een weg naar buiten te vinden, en laat het materiaal goed lucht door. Koudschuim is erg veerkrachtig. Dit houdt in dat het een goede weerstand kan bieden tegen de druk van het lichaamsgewicht van een gebruiker. Hierdoor komt kuilvorming niet tot nauwelijks voor en kennen koudschuim matrassen een lange levensduur en hoog comfort. Het materiaal is tevens vlamvertragend en in sommige gevallen zelfs vlamdovend. De veerkrachtigheid van het materiaal wordt aangeduid met HR (High Resillience). Om een minimale kwaliteitsgrens te bewaken bieden we enkel koudschuim matrassen aan met een HR-waarde vanaf 40 of hoger.

Pantera Koudschuimpantera-koudschuim-matrassen

Pantera Koudschuim is een koudschuimvariant van eigen bodem, het wordt namelijk gemaakt in Nederland. Door zijn sterke kwaliteiten wordt het vaak het beste koudschuim matras genoemd. Pantera koudschuim gaat nog net een stapje verder dan het reguliere koudschuim en is nóg veerkrachtiger, voert nóg beter vocht af, en ze schijnt nóg lekkerder te liggen! Op de SAG, oftewel de ‘comfort-index’ scoort de Pantera dan ook erg hoog. Het matras past zich volledig aan alle ledematen aan, waardoor je er heerlijk in kunt wegzakken.

Voor- en nadelen van koudschuim matrassen

Door de hoge veerkrachtigheid beschikt koudschuim over alle kwaliteiten waar een goed matras aan zou moeten voldoen, en de duurzaamheid is erg hoog, want: kuilvorming komt niet tot nauwelijks voor. Door deze veerkrachtigheid is het ook nog eens prima geschikt voor mensen uit alle gewichtsklassen. Om het af te maken is de stof volledig gifvrij, anti-allergeen en vlamvertragend. Ook is het gemakkelijk op maat te snijden voor bijvoorbeeld een boot of caravan.  Het enige nadeel dat te benoemen is, is dat er altijd nog wel een comfortabeler matras te vinden is, maar de prijs-kwaliteitsverhouding van Koudschuim is simpelweg erg goed te noemen.

Koudschuim versus Traagschuim matrassen

Koudschuim en traagschuim zijn beide erg verschillende materialen. Zo zijn traagschuim matrassen veel gevoeliger voor lichaamsgewicht en warmte, en heeft koudschuim een opvallend hoge veerkrachtigheid. Er is niet één van de twee de betere te noemen, ze hebben beide hun eigen kwaliteiten. Het is in dit geval geheel afhankelijk van budget en persoonlijke wensen en gegevens als gewicht, lengte en postuur welke van de twee matrassoorten de beste keus is.