• Huisstofmijt bestrijden, wat zijn de beste opties?

  U kent ze waarschijnlijk wel, die kleine, geniepige wezentjes die niet met het menselijk oog te zien zijn, maar volgens wetenschappers in duizend- zo niet honderdduizendtallen in kussens en matrassen zitten. Om van te gruwelen..

  Huis-stof-mijt

  Zoals de naam wellicht doet vermoeden komt huisstofmijt veelal voor binnen de muren van ieder huishouden. Het maakt niet uit hoe vaak u uw woning schoonmaakt, dit kleine ongedierte blijft hardnekkig op zijn plaats. Huisstofmijt voedt zich met de huidschilfers van mensen en dieren, eigenlijk zijn het dus kleine stofzuigertjes. De huisstofmijt is ongeveer één derde van een millimeter groot, en dus haast onmogelijk om te zien met het blote oog, heeft acht poten en behoort daarom tot de Arachnida klasse (spinachtige), en de orde van de Acarina (mijten). Volgt u het nog?

  Allergie

  Huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle landen en in alle klimaten, en dat is behoorlijk vervelend voor de mensen die allergisch zijn voor de uitwerpselen en vervellingshuiden van de huisstofmijt. Naar schatting heeft zo’n 5 tot 10 procent van alle mensen last van de allergie, met typische klachten als bijvoorbeeld eczeem en astma, maar ook een loopneus, veelvoudig niezen, hoofdpijn en gezwollen oogleden behoren tot de lange lijst van symptomen.

  De meeste klachten komen ‘s ochtends voor net na het opstaan. In een matras kunnen al gauw 1.000.000 huisstofmijten leven, en al die mijtjes hebben de hele nacht allergenen geproduceerd (stof die allergie opwekt) die de gebruiker van de matras de hele nacht heeft ingeademd, want de uitwerpselen van de mijt komt met de minste of geringste beweging al in de lucht, en dus in de luchtwegen.

  (Mogelijke) oplossingen

  Dat klinkt allemaal verschrikkelijk, en nu horen wij u denken: maar wat kan ik er dan aan doen? Welnu, er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen om er voor te zorgen dat uw huis iets meer huisstofmijtvrij wordt. Zo kunt u laminaat in plaats van stoffen vloeren kiezen, textielmeubelen vermijden en vervangen voor bijvoorbeeld leer of hout, en de zware stoffen gordijnen in de vuilnisbak gooien, om vervolgens hippe lamellen op te hangen. Een stuk gemakkelijk schoon te houden. Maar de allerbelangrijkste aanpassing kunt u maken in uw slaapkamer, aangezien u toch zo’n acht uur lang iedere nacht de uitwerpselen van de huisstofmijt ligt in te ademen.

  Bij allergie is het aan te raden om een matras aan te schaffen dat anti-allergisch en huisstofmijt-werend is, of in ieder geval een matras dat goed ademt en vocht snel en efficiënt afvoert. U kunt hierbij dan bijvoorbeeld denken aan een koudschuim matras of een Talalay Latex matras.

  Dekbed of topdekmatras

  Als u er geen zin in heeft om een volledig nieuw matras aan te schaffen zou u ook kunnen kijken naar een anti-allergene dekmatras, dat is een matrastopper die over uw bestaande matras heen wordt gelegd. Op die manier beperkt u in ieder geval al de inname van de hoeveelheid allergenen per nacht. Voor de kussen en dekens zijn anti-allergene hoezen beschikbaar. Zuiver scheerwol (tip: Wollendekbed.nl!) is een goede garantie tegen huisstofmijt, omdat wol alle eigenschappen bezit waar huisstofmijt nou net niét van houdt; het ventileert goed en reguleert de temperatuur en hoeveelheid vocht. Als u er na het lezen van dit artikel niet uitkomt kunt u altijd contact opnemen met een van onze slaapexperts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *