• High Resillience en Soortelijk Gewicht

  Als u een nieuw matras wilt aanschaffen heeft u vast al gemerkt dat het allemaal zo makkelijk nog niet is. U worstelt met vragen als; ben ik nu een buik- of een zijslaper? Wil ik een stevig, of juist minder stevig matras? En van welk materiaal? Heeft u hier na lang wikken en wegen eenmaal een keuze in weten te maken, dan kunt u nog de termen ‘SG’ en ‘HR’ tegenkomen. Hieronder volgt een korte beschrijving over deze twee begrippen. We hopen dat het wat duidelijkheid schept.

   

  soortelijk gewichtSoortelijk Gewicht

  Het soortelijk gewicht (SG) kunt u tegenkomen bij meerdere matrastypen. Het geeft aan hoeveel schuim er per kubieke meter is gebruikt, in kilogrammen. Zo heeft een SG40 matras schuim dat 40Kg per kubieke meter weegt. Dit houdt in dat de dichtheid van het schuim vrij hoog is. Vaak geldt hoe hoger het SG, hoe comfortabeler het matras is. Veel aanbieders brengen (polyether)matrassen op de markt met een SG van 25 of 30. In de regel is het zo dat alle matrassen met een soortelijk gewicht minder dan 40 niet geschikt is voor volwassenen, op een incidentele logée na. Voor kinderen is dit overigens uitstekend geschikt. Als er regelmatig een volwassen persoon op een matras met een soortelijk gewicht van 30 slaapt, dan zal het matras relatief snel haar veerkracht verliezen en treedt er binnen korte tijd kuilvorming op. Maar als u echt een goede keuze wilt maken, moet u beslist ook eens kijken naar de HR waarde van een matras.

  high resilienceHigh Resilience

  HR is een term die vaak gebruikt wordt bij koudschuimmatrassen. Het betekent High Resillience. Letterlijk: hoge veerkrachtigheid. Ook hier geldt; hoe hoger het getal, hoe comfortabeler en duurzamer het matras is, en hoe langer uw matras het ‘showroomcomfort’ behoudt. Een matras met een hoge HR waarde kan de druk van de gebruiker optimaal verspreiden over de gehele oppervlakte van het matras, en de ‘golven’ van beweging snel afvoert. Erg handig als bijvoorbeeld uw partner een onrustige slaper is en de neiging heeft zich vaak om te draaien in bed. De veerkrachtigheid van een matras (HR) hangt uiteraard samen met het soortelijk gewicht (SG). Dit houdt in dat het gewicht van de gebruiker op een zo ideaal mogelijke manier wordt opgevangen door de dichtheid van het gebruikte schuim, en de specifieke veerkrachtige eigenschappen hiervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *