Bruno matras

Sinds 2015 is er een nieuwe aanbieder van matrassen op de Nederlandse markt, die door het leven gaat onder de naam Bruno matrassen. Bruno produceert haar matrassen in Duitsland en verkoopt enkel via het internet. Het label ‘Made in Germany’ moet nieuw vertrouwen in het matrassenambacht blazen.Bruno-matras

Bruno Matrassen uit de webshop

Het lijkt ergens enigszins contra-intuïtief: een product waar je jarenlang op moet slapen, en dus een belangrijke aanschaf is, online kopen. Geen persoonlijk contact met een matrassenverkoper, geen proefliggen in de winkel, maar vertrouwen op de belofte dat het ‘één van de beste matrassen van dit moment’ is.

In Amerika is het al de normaalste zaak van de wereld, en loopt de online-matrassenhandel als een tierelier. Het Duitse Bruno probeert nu dit succes na te bootsen. Door uitsluitend via een webshop te verkopen is het bedrijf goedkoper uit dan de traditionele matrassenhandelaren, die middels een tussenhandelaar verkopen.

Matrassen start-up

Bruno volgt hierbij het voorbeeld van het Amerikaanse Casper, die min of meer hetzelfde marktconcept aanhoudt. Beide zijn start-ups, verkopen enkel online, bezorgen kosteloos en hanteren een coulante retourregeling.

Misschien nog wel het meest opvallende aan Bruno is dat ze werken met één universeel matras. Een 20 cm hoge koudschuim kern met een hoge dichtheid en een 3 cm luchtdoorlatende toplaag van latex. Dit geheel wordt ingepakt met speciale klimaatvezels in een ademende hoes, gemaakt van 100% katoen. Deze hoes is afneembaar en wasbaar.

Universeel model

Sommige mensen trekken zo hun twijfels bij het concept van Bruno. Het gaat namelijk om één universeel matras die voor een grote doelgroep geschikt is. Volgens de makers van Bruno hebben ze ‘lang en intensief gewerkt aan de Bruno matras, en hopen nu een vorm te hebben ontwikkeld die voor iedere slaper perfect is.’

Ook wordt er een parallel getrokken naar het hotelwezen: ‘Het is vergelijkbaar met een luxueus bed in een duur hotel. Hier wordt de matras ook niet individueel gewisseld voor iedere gast, maar de beleving van het slaapcomfort zal voor alle gasten uitstekend zijn.’ Er is echter één voorwaarde te stellen, een potentiële slaper op een Brunomatras moet tussen de 50 en 110 kg wegen.

Materialen in het Bruno matrasBruno label

Bruno maakt vooral gebruik van milieuvriendelijke materialen. De basis bestaat uit PU-foam, een materiaal dat eigenlijk praktisch hetzelfde is als polyurethaanschuim. Dit materiaal onderscheidt zich van het meer reguliere koudschuim door een hogere dichtheid, namelijk 48kg/mᵌ.

Dit gegeven vertaalt zich in een erg goede levensduur en kwaliteit. In het PU-foam zijn 7 comfortzones aangebracht die ervoor zorgen dat de schouders en heupen meer ondersteuning krijgen. Bovenop de kern ligt een laag natuurlijke latex met een dichtheid van 70kg/mᵌ. Over het algemeen vindt men dat latex vrij snel warm aanvoelt. Om dit te voorkomen zijn speciale ventilatiegaten in de stof aangebracht.

Het moet vooralsnog blijken of Bruno de belofte kan waarmaken, en echt één universeel matras aan een grote doelgroep kan verkopen. Tot nu toe zijn de klanten en experts erg te spreken over de kwaliteit van de matrassen, en de snelheid van de service.