Binnenveringmatrassen

Een binnenveringmatras wordt gemaakt van (zoals de naam al doet vermoeden) metalen veren. De veren zijn met een spiraaldraad aan elkaar verbonden, en de matrassen worden voorzien met een toplaag van traagschuim voor een ideale drukverdeling van het lichaam.

BelevingBinnenvering

De beleving van het comfort bij een binnenveringmatras verschilt sterk per persoon. Door de verenstructuur aan de binnenzijde van het matras is er een zeer goede doorluchting en optimale vochtafvoer mogelijk. Om deze reden zal het matras nooit te warm aanvoelen, wat sommige mensen als zeer prettig ervaren, daar waar anderen dit juist minder fijn vinden. De dikte van de binnenveer is bepalend voor de hardheid van het matras. Is de veerdraad wat dikker, dan is deze stugger en zal het matras meer ondersteuning bieden. Ook het aantal veren per vierkante meter, het aantal slagen van de veer en zelfs de vorm van de veer bepalen mede de hardheid en comfort. Het is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren welke variant het beste bij jou past.

Bonell binnenvering

Bij een bonellvering matras maakt de veer aan beide uiteinden een grotere cirkel dan in het midden. Dit kun je zien als een soort zandloperfiguur. Hierdoor is de weerstand van de veer progressief. Dit houdt in dat er bij een stijgende belasting van de veer een toenemende tegendruk komt. Het aantal veren kan variëren van 100 tot 150 veren per vierkante meter. Een bonellveringmatras is uitsluitend geschikt voor een vlakke bedbodem, en is dus niet verstelbaar.

LFK binnenvering

In tegenstelling tot een bonellveringmatras is de LFK-veringmatras meestal wel verstelbaar, maar dit is echter niet altijd het geval. In een LFK kern worden individuele open veren met twee einden toegepast. De veren zijn aan beide kanten met spiralen aan elkaar verbonden. Er zijn ongeveer 230 veren per vierkante meter in een LFK-veringmatras verwerkt.

Voordelen en nadelen van binnenveringsmatrassen

Door de opengewerkte verenstructuur beschikt een binnenveringmatras over een optimale ventilatie. Om die reden is het een goed matras voor iemand met een huisstofmijtallergie, want huisstofmijt nestelt zich liever in een slecht ventilerend matras. Binnenveringmatrassen zijn tevens verkrijgbaar voor ieder lichaamsgewicht, en dus geschikt voor vrijwel iedereen. Daarbij komt ook nog eens dat een binnenveringmatras een relatief goedkope keuze is.

Omdat de veren niet apart verpakt zijn in textielzakjes, zoals bij een pocketvering matras, beschikt een binnenveringmatras niet over zogeheten comfortzones. Dit zijn plekken in het matras die extra danwel minder ondersteuning bieden daar waar het lichaam dit nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schouders, billen of heupenpartij. Een binnenveringmatras is zelden te gebruiken op een verstelbare bedbodem. Ook kan het zijn dat een binnenveringmatras gaat kraken of piepen door overbelasting van de veren, die soms ook te weinig aanwezig zijn in het matras. De beste toepassing voor een binnenveringmatras is over het algemeen als logeermatras; de kosten zijn relatief laag, maar het comfort zit op hetzelfde niveau.Binnenwerk van een binnenveringmatras